Een eerste ervaring met een lange afstandswandelroute
Tijdens mijn vrije tijd ga ik graag wandelen en de gedachte om aan een lange afstandswandelroute te beginnen is al vaker bij mij opgekomen. Toch heb ik mij er nog niet aan kunnen wagen omdat het op een of andere manier toch iets te ver van mijn bed lijkt. Nu heeft een van mijn vrienden, Stanislas, een Instagram account aangemaakt rond wandelen, Stan’s Little Strolls, en heb ik hem geïnterviewd over zijn eerste ervaring met een lange afstandsroute op de GR 14 in 2015. Van deze route heeft hij 75 kilometer afgelegd, van Malmedy tot La Roche-en-Ardenne. Stanislas is momenteel een fervent wandelaar die zichzelf graag uitdaagt en klaar is voor nieuwe avonturen.
Dag Stanislas, kan je mij iets meer vertellen over hoe het bewandelen van de GR 14 voor jou verliep?
Ik wou een wandelweg afleggen na mijn examens, en ik ben beginnen zoeken naar een mogelijkheid hiervoor. Mijn papa vertelde me dat er lange afstandswegen bestaan in België, de GR’s. Ik ben dan beginnen zoeken naar een weg die mij aanstond en zo ben ik tot de GR 14 gekomen. Vervolgens heb ik een Topogids gekocht, Sentier de l’Ardenne (http://grsentiers.org/topo-guides/14-gr-14-malmedy-bouillon-sedan.html of https://www.groteroutepaden.be/nl/gr-14-sentier-de-lardenne-topo), waarin heel de route staat uitgestippeld. Er wordt in vermeld welke steden je passeert, waar er campings zijn, hoeveel kilometer er tussen de steden ligt, aangevuld met de wegbeschrijving. Naargelang je capaciteiten kan je perfect inschatten waar te overnachten. Een heel handige tool, dit boekje. En zo ben ik dan vertrokken, voor drie dagen lang.
Hoe heb je de route ervaren?
Heel goed, ik kijk er zeker goed op terug. Ik had alles voorzien wat ik nodig had, een esbit brandertje, een rugzak die ik voor mijn verjaardag had gekregen, een tent, drinkflessen, .. en dan met de trein vertrokken naar Malmedy. Daar heb ik mijn weg opgezocht van het station naar het startpunt, en ik had toen nog geen smartphone, dus ik moest mij echt redden met de middelen die ik had. Wanneer ik verloren liep, kon ik niet gewoon Google Maps uithalen. Dit is ook effectief een keer gebeurd. Ik was op een grote weg beland waar uiteindelijk een vrouw is gestopt die mij heeft geholpen. Zij heeft mij teruggebracht naar de plek waar ik naartoe moest.
Ondanks dat de GR14 wel niet zo populair is, sprak het me wel het meest aan omdat ze passeert langs steden zoals La Roche-en-Ardenne en Saint-Hubert, waar ik niet ben geraakt, maar bekend staat voor de jacht, en eindigt in Frankrijk. Wat me ook interessant leek is dat de route langs Stavelot gaat waar je een abdij en Spa Francorchamps vindt. Iets wat het bemoeilijk heeft, is dat het ongelofelijk warm was, meer dan dertig graden, en als ik dan op kiezel- of asfaltwegen was, zocht ik echt de kant van de weg op waar er schaduw was.
Is de wandelroute #goedopweg? Of eerder lastig > eventueel: wat kan anders?
Soms was het wat lastig om de GR bordjes goed te zien aangezien er een aantal waren waar planten over gegroeid waren. Op zich verliep de route nog vrij vlot want de bordjes tonen ook aan wanneer je verkeerd wandelt. Ik herinner mij dat ik eens was misgelopen, maar dat ik via de kaart in het boekje de weg snel had teruggevonden. Zonder een boekje zou ik er niet aan beginnen.
Zou je zeggen dat het voor herhaling vatbaar is?
Ja, ik zou het graag opnieuw doen, en ben van plan dit ook te doen, mogelijk rond dezelfde periode aangezien ik dan vrij zou kunnen zijn. Het is allemaal wat moeilijk plannen nu. Dit interview geeft me ook echt zin om het opnieuw te doen. Ik had ook al het plan om een tocht te maken door Schotland, maar dat zal dit jaar niet meer lukken. Ik heb andere dingen proberen zoeken en ik ben toch teruggevallen op de GR 14, en ik zou dan het volledige traject willen doen. Het volledige traject van Malmedy tot Sedan is 215,1 km. Ik denk dat als ik doorstap, dat ik het op 7-8 dagen kan, en op mijn gemak eerder 10 dagen. Het moeilijke in België is dat je niet kan wildkamperen en je moet overnachtingen goed op voorhand plannen.
Heb je tips voor de bestemming en het beleid?
Ja, ik weet dat er bepaalde mensen verantwoordelijk zijn voor de verschillende knooppunten, en dat zij dit traject regelmatig moeten afleggen om de paaltjes te controleren. Ik weet niet of dit ook voor de GR-routes zo is. De paaltjes waren niet altijd even duidelijk en als je enkel hierop vertrouwd bestaat de kans wel dat je verloren loopt. Ik raad dus zeker aan de wandelgids te gebruiken.
Verder zou ik ook aanraden om bepaalde plekken te voorzien waar wildkamperen dichter bij de route toegelaten is. Waar er ook een brievenbus beschikbaar is waarin je een papiertje kunt achterlaten waar je hebt opgeschreven dat je hier bent geweest. De campings liggen soms ver van de route. Zoals de camping van Malempré bijvoorbeeld. Ik had op twee dagen tijd al 46 km gewandeld en moest nog 2 km stappen om naar de camping te gaan. De camping was dus nog 2 km verder van het eindpunt, en na zo’n lang traject heb je wel echt iets van “ah nee, dat is 2 km te veel”. Dat is niet fijn, je wilt echt op je traject blijven en niet moeten afwijken. Die nacht had ik echt zoiets van “foert, ik ga niet meer op zoek naar die camping, ik zet hier mijn tent”, en ik heb daar enorm van genoten.
Heb je ook tips voor wandelaars?
Een tip die ik meegeef is dat ik steeds twee paar schoenen meeneem. Echte bergschoenen en sportschoenen. Bergschoenen zijn vooral belangrijk om grip te hebben als je op rots of aardewegen wandelt. Sportschoenen doe ik eerder aan als ik op asfalt loop, omdat die platter en flexibeler zijn aan je voeten waardoor je sneller kan gaan.
Nog een tip is om een tent te nemen met stokken die compact is en zeker niet zo’n pop-up tent gebruiken. Je moet dat meenemen op je rug he, stel u voor, zo’n grote cirkel op je rug! Ik heb het zelf ook geprobeerd, maar dat lukte echt niet.