Vier keer van thuis dwars door België, langs onverharde trage wegen
Het idee rijpte in de eerste golf van de coronacrisis. Hugo Marissens uit Dilbeek herinterpreteerde de fameuze slagzin Blijf in uw kot tot een nieuw devies: ‘Start een wandeling vanuit uw kot’.
Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit lanceerde De Uitstap een oproep om een verhaal, fotoverslag of een video in te sturen van een Uitstap-met-een-grote-U die je onlangs maakte. We kregen héél wat inzendingen met fijne verhalen en tips, die we de volgende weken graag op De Uitstap delen.
1e route: Dilbeek – Dinant – Ourthevallei van treinhalte naar treinhalte.
Wanneer begin juni 2020 het terug toegelaten was om wat verder van huis te gaan startte ik deze ontdekkingstocht te voet door België met op 11 juni 2020 de eerste etappe van Dilbeek door het Pajottenland naar Halle.
Met openbaar vervoer terug naar huis, enkele dagen later terug met de trein naar Halle voor de 2e etappe naar Braine l’Alleud. Stappend van treinhalte naar treinhalte werd op 27 augustus Dinant bereikt na 8 dagtochten van 24 à 28 km, telkens minstens 65% over onverharde trage wegen.
Voor deze tocht wilde ik geen bestaande GR volgen, wel een eigen tocht uitstippelen, onderweg foto’s nemen, achteraf de etappes op een site publiek maken, zodat anderen ook goesting krijgen om me voor een of meerdere etappes achterna te gaan.
’t Was een waar genoegen door Waals-Brabant te stappen, waar trage wegen gekoesterd worden, goed onderhouden, vaak voorzien van naamborden, door zeer mooie golvende landschappen.
In de provincie Namen zijn nogal wat private bossen, waar toch vaak één of enkele sentiers of chemins publiek toegankelijk zijn. Surfen op www.balnam.be was verrijkend: een (niet volledige) inventaris van de recente toestand en het huidig statuut van veld- en boswegen en paden die in de Waalse Atlas der Buurtwegen voorkomen. Voor sommige gemeenten teleurstellend, waar er meer afgeschaft of niet toegankelijk is dan wél, elders toffe ontdekkingen van paadjes waar soms nog geen GR-paden of lokale wandelroutes komen.
Voor het vastleggen van de gekozen trajecten gebruik ik al jaren www.afstandmeten.nl wegens de ruime variatie van kaarten: OpenSteet met variante OpenTopo en OpenWalk, een handige overlay met GR-paden en vele lokale paden, satellietfoto’s en de digitale kaarten van het NGI, en ruime mogelijkheden voor routeaanpassingen. Daarna moet je alleen nog het gpx-bestand nog overzetten op www.viewranger.com om met de smartphone op stap te gaan.
Afwisseling met 2e route Dilbeek-Diest
Spoorwerken en daardoor langere reistijd dwongen me om de volgende etappes richting Marche-en-Famenne en de Ourthevallei even uit te stellen. Dan maar een 2e keer van thuis vertrekken: van Dilbeek naar Meise, vervolgens naar Eppegem, Erps-Kwerps.
Van dan af wisselde ik beide routes af, een verdere verplaatsing voor Dinant – Gendron – Haversin – Marche – Hotton…., minder ver naar de Dijlestreek, het Hageland, …
Website ‘Langs trage wegen door België”
Tussenin achter de laptop om foto’s te selecteren en een website klaar te stomen. In oktober 2020 kwam www.schampavie.be/langstragewegendoorbelgie online, met 22 etappes: telkens praktische info (afstand, mogelijkheid om enkele kilometers in te korten, hoogtemeters, begin- en eindhalte, % trage wegen…), detailkaart, gpx-bestand en 30 foto’s.
Iedereen die zin heeft mag in de voetsporen treden, voor een of meerdere etappes: een originele ontdekkingstocht door ons prachtig Belgenland, waarbij je telkens begint/eindigt aan een treinhalte – in Vlaanderen af en toe een bushalte, die 7d/7 bedient wordt. Natuurlijk kan je er ook een meerdaagse tocht van maken.
Al dat moois werkt verslavend.
Met die eerste 580km is het niet gedaan. Beide routes krijgen vervolgetappes om op zeker ogenblik op elkaar aan te sluiten. Inmiddels is een 3e tocht gestart, van Dilbeek richting Brugge en rijpen de ideeën voor een 4e route richting Vlaamse Ardennen en Henegouwen.
Paradijselijk België langs trage wegen!
Alle foto’s zijn van de hand van Hugo Marissens.